Zen - a sminkek királynője

  • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
  • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
  • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
  • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
  • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
  • The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Amikor első drupal próbálkozásaimat elkezdtem, gyakorlatilag egyből úgy 30-40 smink átnyálazásával kezdtem. Mindegyikkel volt valami bajom, persze megfelelő css ismeretek nélkül alig tudtam beléjük nyúlni. Később, amikor már css-ben viszonylag otthon voltam, egyre újabb igények merültek fel, amiket viszont már programozás szintjén kellett kezelni, nos, nagyjából ekkor nyúltam vissza a Zenhez, és használom szinte kivétel nélkül minden oldalon.

Amikor először váltottam (teljesen az elején) Zen sminkre, és megláttam a csupasz felületet, visítva irtottam könyvtárastól, és szidtam az ajnározók összes felmenőjét, hogy miként magasztalhatnak az egekig egy nagy rakás semmit!

Summa summarum, az előre elkészített sminkek legtöbb esetben max. egy privát blog igényeit képesek kielégíteni. Az ezekbe égetett funkciók sokszor csak akadályozni fognak, ha komoly drupal alapű oldalt szeretnél, mindenképpen egy mezei, pucér, ám a munkát jelentősen megkönnyítő alapsminkkel kell dogloznod, mint például a Zen.

Mielőtt részletezém, nem mehetünk el szó nélkül a sminkelés alapszabálya mellett:

Kész sminket sosem módosítunk, foltozunk, javítgatunk, éljünk a drupal smink-alsmink kezelés adta lehetőségekkel! Semmilyen css-t nem bántunk sem a modulkönyvtárakban, sem a fő-sminkkönyvtárban kizárólag a saját, két kicsi kezünk által létrehozott sminkünk-alsminkünk file-jaiban matatunk!

 

Hogyan segíti a Zen a munkát? (Megjegyzés: ez az alap Garland sminkkel történő összehasonlítás, lehetnek olyan sminkek, amik egyes funkciókat tudnak az itt felsoroltakból.)

  • Extra css osztályok, divek a node-okhoz. Külön osztályt kapnak a saját node-ok, jelölve van, hogy teaser, vagy full node a megjelenés, és a tartalom típus neve is megjelenik az osztályok között. Szintén class-ként kerül be ha kiemelt, közzétett, vagy nem közzétett a node.
  • Content-inner néven egy extra div is jár hozzá, ami mondjuk egy igényes keret háttérkép beállításához nem jön rosszul.
  • Egyedi osztályok minden egyes oldalnak, valamint minden szekciónak, vagyis hogy tartalom hozzáadásáról, szerkesztéséről, törléséről szól az oldal.
  • A kommenteket formázáskor célozhatjuk a bejelentkezett felhasználó (comment-mine), anonymus (comment-by-anon) vagy node szerzője (comment-by-author) szerint, valamint hogy olvasatlan-e.
  • A blokkokhoz diszkrét adminisztrációs linkekek készít, hogy egy kattintással az adott blokk konfigurációs oldalára juthassunk. Nézeteket tartalmazó blokkokhoz akár az aktuális nézetet is tudjuk szerkeszteni, ha views-nál nem lennének bekapcsolva az adminisztrációs linkek.
  • A blokkokat is "zebrázza", vagyis ahogy a Garland a táblázatoknál, ellátja páros, ill páratlan osztályokkal a blokkokat, hogyha két egymást követő blokknak külön megjelenést szeretnénk.
  • Dinamikusan kezelt többoszlopos megjelenés: Míg a Garlandnál a tartalmi rész szélessége 100%, így tölti ki a teret, ha nincs három oszlop, addig a Zen az oszlopok számának megfelelő osztályokkal tölti fel az oldalt.
  • Testre szabható "morzsa" (breadcumb), például a végére tehetjük a tartalom címét, vagy csak a szeparátort, ha megjelenésben a tartalom címe következik.
  • Két fejlesztést könnyítő funkció: Beállíthatjuk, hogy minden oldaltöltéskor ürítse a theme registryt, valamint azt, hogy keretbe helyezze a főbb elemeket (content top, sidebar-ok, stb.)
  • Kapunk egy teljes css referencia listát a drupal alaprendszeréről, hogy melyik alapmodul, melyik css file-ja mit tartalmaz.
  • Lesz egy fantasztikusan struktúrált css file-unk, ahol nekünk előre deklarálják a formázáshoz használt osztályokat. Ezek a legtöbb esetben üresek, nagy segítség, ha nem megy túl jól a célzás css-ben. Mindezek ráadásul következetesen kommentekkel ellátva, tehát szinte elég belenézni a css file-ba, és máris tudhatjuk, hogy melyik deklaráció mire vonatkozik.
  • Találhatunk még néhány psd file-t is, ha a tabokhoz, vagy a figyelmeztető üzenetekhez kapcsolódó képeket szeretnénk módosítani.

 

Nos azt hiszem, röviden ennyi.. Szerintem nem sikerült mindent összeszedni, úgyhogy ha valamivel még kiegészítenéd, a kommentekben lehet bátran! Egy biztos, ha drupallal kezdesz komolyan foglalkozni, ezt a témát egy idő után nem tudod kikerülni.

Most még azért ne rohanj Zen sminkre váltani, legalábbis mielőtt át nem rágod ezt! A következő postban összeszedem, hogyan kell létrehozni Zen alsminket, ahogy az a linkelt doksiban is van - néhány kiegészítéssel. Talán jól jön majd annak, aki némileg viharban van az angollal.

 

Hozzászólások

bevallom én mindig az általad

bevallom én mindig az általad kiemelt "NEM SZABAD" verziót követtem, annyiban hogy az eredetit nem bántottam, copyztam majd azon dolgoztam tovább, de hát ez nem szép ugye. Nagyon várom a következő postot!

Meg van még a genesis is. Én

Meg van még a genesis is. Én most azt próbálgatom.

@Désiré: A következő site-on

@Désiré: A következő site-on az adaptivetheme-t mindenképpen kipróbálom.
@sgergely: a frameworkben annyira nem találtam olyasmit, ami megfogott, Te miért szereted?

én még javaslom a frameworkot

én még javaslom a frameworkot az is faja :)

A zrn szerintem is az egyik

A zrn szerintem is az egyik legjobb alapsmink.
De nemrég találtam egy másikat, most azt próbálgatom, vetekszik a zennel, helyenként jobb, helyenként gyengébb...
drupal.org/project/adaptivetheme

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <del> <img>
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <blockquote> <br> <cite> <code> <dd> <del> <div> <dl> <dt> <em> <li> <ol> <p> <span> <strong> <ul>
  • You can enable syntax highlighting of source code with the following tags: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <drupal5>, <drupal6>, <java>, <javascript>, <mysql>, <php>, <python>, <ruby>, <sql>. The supported tag styles are: <foo>, [foo].
  • Minden email cím át lesz alakítva ember által olvasható módon, vagy (ha a JavaScript engedélyezett) ki lesz cserélve kattintható, de biztonságos hivatkozásra.