Zen 6.1 smink készítése - smink módosítása alsmink készítésével

 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.
Kategória: 
Leírás

Gondolkoztam, hogy a teaserben ejtsem-e meg a rizsát, hogy miért nem voltam jó darabig, de mondjuk miért is ne: Szóval kb. 20% lustaság vs. 80% elfoglaltság, az tuti, hogy 3 hétig drupal közelében sem jártam. Mellesleg életemben először dolgoztam úgy, hogy nem én csináltam mindent egy site-on belül, hanem kizárólag a smink kialakítása volt a dolgom, ráadásul a megrendelőt sem én tartottam a kezemben, tehát volt néhány érdekes probléma, amit meg kellett oldanom.

Ennyit a zöldségről, nézzük, hogyan hozunk létre új, meztelen zen sminket. Ezt úgy fifti-fifti a drupal.org-os leírás, és a saját megszokásaim alapján írom.

Az itt leírtak jórészt minden sminkre vonatkoznak, amelyen módosítani szeretnénk. Itt ragadnám meg újra az alkalmat, hogy közzétegyem az agyonbeszélt figyelmeztetést, amit a legtöbben (főleg a drupallal frissen ismerkedők) előszeretettel nem tartanak be:

Semmilyen kívülről letöltött drupal sminket nem módosítunk, sem a tpl-eket, sem a css-est, sem egyéb benne található file-t, különben bármilyen frissítéskor kellemetlen meglepetés érhet!

A szabályos, biztonságos megoldás az (még ha csak egy sort is kell átírni a css-ben..), hogy alsminket hozunk létre, a lent leírtak alapján. És még egy fontos: Ez a drupal 6.x verzióra vonatkozik, 5.x-ben nem minden ugyanígy van. Közben belenéztem a 6.2-es zen sminkbe is, itt is van némi változás, úgyhogy 100%-ban az itt leírtak 6.1-es zenre érvényesek.

Hozzunk létre a sites/all/themes/ könyvtárban egy alkönyvtárat a saját sminkünknek. Célszerű az oldal nevét felhasználni, ha mondjuk a későbbiekben 20-30 sminket elkészítettél, nem rossz az, ha nem pistikesminkje15-szerű könyvtárnevekben kell turkálni.

Másoljuk be Zen smink esetén a Starterkit könyvtár tartalmát, más smink esetén az eredeti smink könyvtárában található összes file-t.

Találunk itt egy STARTERKIT.info.txt nevű file-t, ezt nevezzük át sminkünkneve.info-ra. Ha nem zen alsminket készítünk, akkor egy eredetisminkneve.info file-unk van, ezt nevezzük át.

Nyissuk meg egy szövegszerkesztőben, és kezdjünk el benne turkálni:

A name = Zen Sub-theme Starter Kit írjuk át: name = sminkünkneve
A description = sor tartalmazza azt a szöveget, amit a drupalon belül a sminkek listázásakor olvashatunk, ide bármit be lehet írni.
A screenshot = screenshot.png ez az a kép a sminked könyvtárában, ami a sminkek listázásakor jelenik meg. Én nem szoktam bántani, inkább átméretezekem az képet, amiből dolgozok, és lementem screenshoot.png néven.

A core, és a base theme sort ne bántsuk, ha zen sminket készítünk. Ha más sminkből készítünk alsminket, akkor viszont ezt a sort nekünk kell beszúrni: base theme = eredetisminkneve Ezzel tudatjuk a drupalllal, hogy ki is az anyuci.

A következő részben azokat a css file-okat adhatjuk meg, amiket módosítani szeretnénk. Zennél alapértelmezetten a layout.css, html-elements.css, és a Starterkit.css és a print.css van bejelölve. A stylesheets[all][] = Starterkit.css-t értelemszerűen írd át stylesheets[all][] = sminkünkneve.css-re.
Hogy miket, hogyan használsz ezekből, pusztán kényelmi kérdés. Én az alapértelmezett css struktúrát szeretem, de ha úgy gondolod, hogy minden css stílust egy file-on belül akarsz kezelni, akkor a sminkünkneve.css kivételével kitörölheted az összes sort.

Ha valaminek nagyon egyedi megjelenést akarsz, (nekem nem tudom miért mániám, a fórumok stílusait szeretem valamiért külön file-ban kezelni..) beszúrhatsz új stíluslapot is: pl. stylesheets[all][] = forum.css

A zen készítői látnoki képességekkel megáldva gondoltak arra az elég gyakori szkenárióra, amikor Bill Gates összes rokonságát szidva próbálod Internet Explorerben is elfogadható megjelenésűre gyúrni az oldalt. Ez a sor épp erre való:
conditional-stylesheets[if IE][all][] = ie.css
És ami a lényeg: Amelyik css file-okat itt megadtál, másold át a a zen könyvtárból a saját sminked könyvtárába. Ne hagyd ott a zen.css-t sem, ugyanis ezt kell átnevezned sminkünkneve.css-re.
Nem hiányzik valami? Vagy észrevetted, vagy nem, de nincs layout.css a zen könyvtárában. Neeem, ez nem a zen programozók szivatása, igazából kettő is van belőle, a layout-fixed.css, és a layout-liquid.css. Ha azt szeretnéd, hogy az oldalad szépen a böngésződ közepén legyen, mondjuk 1000px fix szélesekkel, akkor a layout-fixed.css-t másold át layout.css néven, ha olyan oldalt szeretnél, amelyik a felbontástól függetlenül a böngésző egész szélességében terpeszkedik, akkor.. (ezt találd ki!:))

Ha nem zen sminkkel dolgozol, akkor az eredetisminkneve.css-t kell átírni sminkünkneve.css-re, és módosítani az info file-ban a megfelelő sort, vagy ha nincs, akkor felvenni:
stylesheets[all][] = sminkünkneve.css

Az info file további részét hagyjuk, régiók és alapértelmezett beállítások vannak a továbbiakban ez megérne egy külön posztot is.. úgyhogy ahogy az öreg Pósalaki bácsi mondta Nyilas Misinek: Ugrodjunk!

Ja, még egy gyors warning: Ha notepad++-t használsz (bocs, iterato :), akkor vigyázz arra, hogy mentéskor a formátum UTF 8 kódolás BOM nélkül legyen bármilyen drupallal kapcsolatos file módosításakor, különben érhetnek meglepetések.

Az info file-al végeztünk, ha nem néztünk be valamit, akkor elvileg már minden file a helyén van, nyissuk meg a template.php nevű file-t. Itt bármilyen szövegszerkesztőt használsz, nyisd meg a "csere" menüpontját. Felülre írd be, hogy STARTERKIT, alulra pedig az új sminked nevét, és bátran kattints az "Összes cseréje" gombra.
Ugyanezt végezd el a theme-settings.php-val is
, és voila! Kész a vacsiúj zen alapú sminkünk!

Ha ezek után a drupalon belül átváltasz a új sminkedre, és elfog a miezarondaság érzés, a továbbiakban érdemes ezeket is olvasgatni:
CSS alapjai
XHTML és CSS oktatás magyarul

Ha nem Zen alsminket készítesz, nem bizos, hogy lesz template.php vagy theme-settings.php. Ha mégis találsz, akkor ugyanúgy kell csereberélni, mint a zennél, csak felülre az eredeti sminked nevét kell írni.

Ide még gondoltam néhány gyors tippet, de mivel megint elszaladt velem a billentyűzet, szerintem egy másik poszt lesz, remélem nem másfél hónap múlva..

Hozzászólások

Kedves Gábor! Lépésről

Kedves Gábor!
Lépésről lépésre csináltam, ahogy írtad. Minden rendben, de ha a smink beállítására bökök, ezt a hibaüzenetet ad, azt mondjam nem definiált műveletet hív a theme-settings.php 19. sorában, ami ez: $defaults = zen_theme_get_default_settings('hirnok');
Van valami ötleted, mit javítsak?

Komolyan mondod? De jó...

Komolyan mondod?

De jó... :)

Most egy másik oldal van folyamatban. Kíváncsi vagyok, hogy fog menni. :)

@Zsú - Csodanő: Persze,

@Zsú - Csodanő: Persze, nyugodtan. :)
De kicsi a világ, pont pár napja jártam nálatok, hamarosan kuncsaft leszek. :)

De jól összeszedted!!!

De jól összeszedted!!!

Köszönöm, most már nem érzem úgymagam, mint akit méély kútba dobtak a "sablont kéne csinálni" mondattal. Persze a fény még messze van, de legalább nem tűnik az egész tökéletesen lehetetlennek...

Ha nagyon megakadnék, kérdezhetek itt?

Úgy érzem, te értesz az ámátőrök nyelvén is... :))

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
 • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
 • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <del> <img>
 • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
 • Engedélyezett HTML elemek: <a> <blockquote> <br> <cite> <code> <dd> <del> <div> <dl> <dt> <em> <li> <ol> <p> <span> <strong> <ul>
 • You can enable syntax highlighting of source code with the following tags: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <drupal5>, <drupal6>, <java>, <javascript>, <mysql>, <php>, <python>, <ruby>, <sql>. The supported tag styles are: <foo>, [foo].
 • Minden email cím át lesz alakítva ember által olvasható módon, vagy (ha a JavaScript engedélyezett) ki lesz cserélve kattintható, de biztonságos hivatkozásra.