Zen 6.1 smink készítése - smink módosítása alsmink készítésével

Kategória: 
Leírás

Gondolkoztam, hogy a teaserben ejtsem-e meg a rizsát, hogy miért nem voltam jó darabig, de mondjuk miért is ne: Szóval kb. 20% lustaság vs. 80% elfoglaltság, az tuti, hogy 3 hétig drupal közelében sem jártam. Mellesleg életemben először dolgoztam úgy, hogy nem én csináltam mindent egy site-on belül, hanem kizárólag a smink kialakítása volt a dolgom, ráadásul a megrendelőt sem én tartottam a kezemben, tehát volt néhány érdekes probléma, amit meg kellett oldanom.

Ennyit a zöldségről, nézzük, hogyan hozunk létre új, meztelen zen sminket. Ezt úgy fifti-fifti a drupal.org-os leírás, és a saját megszokásaim alapján írom.

Az itt leírtak jórészt minden sminkre vonatkoznak, amelyen módosítani szeretnénk. Itt ragadnám meg újra az alkalmat, hogy közzétegyem az agyonbeszélt figyelmeztetést, amit a legtöbben (főleg a drupallal frissen ismerkedők) előszeretettel nem tartanak be:

Semmilyen kívülről letöltött drupal sminket nem módosítunk, sem a tpl-eket, sem a css-est, sem egyéb benne található file-t, különben bármilyen frissítéskor kellemetlen meglepetés érhet!

A szabályos, biztonságos megoldás az (még ha csak egy sort is kell átírni a css-ben..), hogy alsminket hozunk létre, a lent leírtak alapján. És még egy fontos: Ez a drupal 6.x verzióra vonatkozik, 5.x-ben nem minden ugyanígy van. Közben belenéztem a 6.2-es zen sminkbe is, itt is van némi változás, úgyhogy 100%-ban az itt leírtak 6.1-es zenre érvényesek.

Hozzunk létre a sites/all/themes/ könyvtárban egy alkönyvtárat a saját sminkünknek. Célszerű az oldal nevét felhasználni, ha mondjuk a későbbiekben 20-30 sminket elkészítettél, nem rossz az, ha nem pistikesminkje15-szerű könyvtárnevekben kell turkálni.

Másoljuk be Zen smink esetén a Starterkit könyvtár tartalmát, más smink esetén az eredeti smink könyvtárában található összes file-t.

Találunk itt egy STARTERKIT.info.txt nevű file-t, ezt nevezzük át sminkünkneve.info-ra. Ha nem zen alsminket készítünk, akkor egy eredetisminkneve.info file-unk van, ezt nevezzük át.

Nyissuk meg egy szövegszerkesztőben, és kezdjünk el benne turkálni:

A name = Zen Sub-theme Starter Kit írjuk át: name = sminkünkneve
A description = sor tartalmazza azt a szöveget, amit a drupalon belül a sminkek listázásakor olvashatunk, ide bármit be lehet írni.
A screenshot = screenshot.png ez az a kép a sminked könyvtárában, ami a sminkek listázásakor jelenik meg. Én nem szoktam bántani, inkább átméretezekem az képet, amiből dolgozok, és lementem screenshoot.png néven.

A core, és a base theme sort ne bántsuk, ha zen sminket készítünk. Ha más sminkből készítünk alsminket, akkor viszont ezt a sort nekünk kell beszúrni: base theme = eredetisminkneve Ezzel tudatjuk a drupalllal, hogy ki is az anyuci.

A következő részben azokat a css file-okat adhatjuk meg, amiket módosítani szeretnénk. Zennél alapértelmezetten a layout.css, html-elements.css, és a Starterkit.css és a print.css van bejelölve. A stylesheets[all][] = Starterkit.css-t értelemszerűen írd át stylesheets[all][] = sminkünkneve.css-re.
Hogy miket, hogyan használsz ezekből, pusztán kényelmi kérdés. Én az alapértelmezett css struktúrát szeretem, de ha úgy gondolod, hogy minden css stílust egy file-on belül akarsz kezelni, akkor a sminkünkneve.css kivételével kitörölheted az összes sort.

Ha valaminek nagyon egyedi megjelenést akarsz, (nekem nem tudom miért mániám, a fórumok stílusait szeretem valamiért külön file-ban kezelni..) beszúrhatsz új stíluslapot is: pl. stylesheets[all][] = forum.css

A zen készítői látnoki képességekkel megáldva gondoltak arra az elég gyakori szkenárióra, amikor Bill Gates összes rokonságát szidva próbálod Internet Explorerben is elfogadható megjelenésűre gyúrni az oldalt. Ez a sor épp erre való:
conditional-stylesheets[if IE][all][] = ie.css
És ami a lényeg: Amelyik css file-okat itt megadtál, másold át a a zen könyvtárból a saját sminked könyvtárába. Ne hagyd ott a zen.css-t sem, ugyanis ezt kell átnevezned sminkünkneve.css-re.
Nem hiányzik valami? Vagy észrevetted, vagy nem, de nincs layout.css a zen könyvtárában. Neeem, ez nem a zen programozók szivatása, igazából kettő is van belőle, a layout-fixed.css, és a layout-liquid.css. Ha azt szeretnéd, hogy az oldalad szépen a böngésződ közepén legyen, mondjuk 1000px fix szélesekkel, akkor a layout-fixed.css-t másold át layout.css néven, ha olyan oldalt szeretnél, amelyik a felbontástól függetlenül a böngésző egész szélességében terpeszkedik, akkor.. (ezt találd ki!:))

Ha nem zen sminkkel dolgozol, akkor az eredetisminkneve.css-t kell átírni sminkünkneve.css-re, és módosítani az info file-ban a megfelelő sort, vagy ha nincs, akkor felvenni:
stylesheets[all][] = sminkünkneve.css

Az info file további részét hagyjuk, régiók és alapértelmezett beállítások vannak a továbbiakban ez megérne egy külön posztot is.. úgyhogy ahogy az öreg Pósalaki bácsi mondta Nyilas Misinek: Ugrodjunk!

Ja, még egy gyors warning: Ha notepad++-t használsz (bocs, iterato :), akkor vigyázz arra, hogy mentéskor a formátum UTF 8 kódolás BOM nélkül legyen bármilyen drupallal kapcsolatos file módosításakor, különben érhetnek meglepetések.

Az info file-al végeztünk, ha nem néztünk be valamit, akkor elvileg már minden file a helyén van, nyissuk meg a template.php nevű file-t. Itt bármilyen szövegszerkesztőt használsz, nyisd meg a "csere" menüpontját. Felülre írd be, hogy STARTERKIT, alulra pedig az új sminked nevét, és bátran kattints az "Összes cseréje" gombra.
Ugyanezt végezd el a theme-settings.php-val is
, és voila! Kész a vacsiúj zen alapú sminkünk!

Ha ezek után a drupalon belül átváltasz a új sminkedre, és elfog a miezarondaság érzés, a továbbiakban érdemes ezeket is olvasgatni:
CSS alapjai
XHTML és CSS oktatás magyarul

Ha nem Zen alsminket készítesz, nem bizos, hogy lesz template.php vagy theme-settings.php. Ha mégis találsz, akkor ugyanúgy kell csereberélni, mint a zennél, csak felülre az eredeti sminked nevét kell írni.

Ide még gondoltam néhány gyors tippet, de mivel megint elszaladt velem a billentyűzet, szerintem egy másik poszt lesz, remélem nem másfél hónap múlva..

Hozzászólások

Kedves Gábor! Lépésről

Kedves Gábor!
Lépésről lépésre csináltam, ahogy írtad. Minden rendben, de ha a smink beállítására bökök, ezt a hibaüzenetet ad, azt mondjam nem definiált műveletet hív a theme-settings.php 19. sorában, ami ez: $defaults = zen_theme_get_default_settings('hirnok');
Van valami ötleted, mit javítsak?

Komolyan mondod? De jó...

Komolyan mondod?

De jó... :)

Most egy másik oldal van folyamatban. Kíváncsi vagyok, hogy fog menni. :)

@Zsú - Csodanő: Persze,

@Zsú - Csodanő: Persze, nyugodtan. :)
De kicsi a világ, pont pár napja jártam nálatok, hamarosan kuncsaft leszek. :)

De jól összeszedted!!!

De jól összeszedted!!!

Köszönöm, most már nem érzem úgymagam, mint akit méély kútba dobtak a "sablont kéne csinálni" mondattal. Persze a fény még messze van, de legalább nem tűnik az egész tökéletesen lehetetlennek...

Ha nagyon megakadnék, kérdezhetek itt?

Úgy érzem, te értesz az ámátőrök nyelvén is... :))

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <del> <img>
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <blockquote> <br> <cite> <code> <dd> <del> <div> <dl> <dt> <em> <li> <ol> <p> <span> <strong> <ul>
  • You can enable syntax highlighting of source code with the following tags: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <drupal5>, <drupal6>, <java>, <javascript>, <mysql>, <php>, <python>, <ruby>, <sql>. The supported tag styles are: <foo>, [foo].
  • Minden email cím át lesz alakítva ember által olvasható módon, vagy (ha a JavaScript engedélyezett) ki lesz cserélve kattintható, de biztonságos hivatkozásra.
Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.