Modulismertető: Rules - mindent programozás helyett

 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.

Ha hozzám hasonlóan lusta vagy, vagy nem értesz a programozáshoz, akkor a Rules modult Neked találták ki! (Nem hibába hivatkozok rá kedvencként a drupal.hu fórumán. :)) A drupal alaprendszer Trigger modulja való arra, hogy bizonyos eseményekhez (például új node felvitele) megadott akciót társíts.

A Rules ennek a továbbfejlesztése. Nem csak az események bővíthetők, hanem az akciók számát tekintve is lényegesen nagyobb a választék!

Az akciókat különböző feltételekhez kötheted, egy feltételhez, vagy feltételcsoporthoz több akciót is rendelhetsz, így gyakorlatilag programozás nélkül hozhatsz létre olyan vezérlést, amelyet e modul nélkül kizárólag saját modullal tudnál megvalósítani.

Nem csak azonnali akciókat, hanem akár késleltetett feladatokat is elvégeztethetsz vele. Például céges weboldalon van egy visszautasíthatatlan ajánlatod, amihez létrehozol egy cikket a főoldalon, kiemeltként. Időzített Rules-szal meg tudod azt csinálni, hogy az ajánlatod határideje lejártakor a cikked "kiemelt" státuszát beavatkozás nélkül átállítja "nem kiemeltté".

Az akciókat nem csak önmagában alkalmazhatod. Létrehozhatsz Rules Seteket is, amikben különböző feltételrendszerekhez rendelhetsz akciókat, ezek súlyozásával pedig a végrehajtás sorrendjét határozhatod meg. Például el felhasználó beküld egy kommentet, utána megjeleníthetsz neki egy üzenetet, majd pár másoperc múlva átirányíthatod egy másik oldalra.

Látható, hogy a lehetőségek korlátlanok! Rengeteg modult eleve úgy készítenek el, hogy van Rules integrációja (CCK, Userpoints, Flag), de az API segítségével a saját modulodat is feldolgozhatóvá teszed.

Későbbiekben néhány konkrét példát is mutatok Rules segítségével.

Hozzászólások

Thank you a lot for sharing

Thank you a lot for sharing this with all of
us you really understand what you are talking approximately!
Bookmarked. Kindly additionally discuss with my website =).
We could have a hyperlink trade agreement between us

Helló! Egy olyan kérdésem

Helló!

Egy olyan kérdésem van, hogy hogyan tudnám beállítani azt, hogy amkir Page redirect-et használjok, akkor az oldal új abalkban nyíljon meg?
Köszi

@thamas: Itt nem lehet, ahogy

@thamas: Itt nem lehet, ahogy elnézem. Még pár ilyen blog.hu-s okosság, és inkább saját oldalra költözök..
Sajna a drupal hétvégre nem tudok elmenni, de ide fogok még írni a témában, elég sokat heggesztettem már rules-szal.

Bah, link szűrve! Formázd át

Bah, link szűrve! Formázd át valami értelmesebbre, ha gondolod!

Jó ötlet! Érdekel a téma,

Jó ötlet! Érdekel a téma, akár a Drupal Hétvégén is <a href="http://thamas.hu/20090923/tanits-engem-drupalra">hallgatnék előadást róla</a>.

(Örömmel olvastam az első konkrét példát is! )

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
 • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
 • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <del> <img>
 • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
 • Engedélyezett HTML elemek: <a> <blockquote> <br> <cite> <code> <dd> <del> <div> <dl> <dt> <em> <li> <ol> <p> <span> <strong> <ul>
 • You can enable syntax highlighting of source code with the following tags: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <drupal5>, <drupal6>, <java>, <javascript>, <mysql>, <php>, <python>, <ruby>, <sql>. The supported tag styles are: <foo>, [foo].
 • Minden email cím át lesz alakítva ember által olvasható módon, vagy (ha a JavaScript engedélyezett) ki lesz cserélve kattintható, de biztonságos hivatkozásra.
Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.