Modulismertető: Rules - mindent programozás helyett

 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • GeSHi library error: sites/all/modules/geshifilter/geshi is not a directory.
 • The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Ha hozzám hasonlóan lusta vagy, vagy nem értesz a programozáshoz, akkor a Rules modult Neked találták ki! (Nem hibába hivatkozok rá kedvencként a drupal.hu fórumán. :)) A drupal alaprendszer Trigger modulja való arra, hogy bizonyos eseményekhez (például új node felvitele) megadott akciót társíts.

A Rules ennek a továbbfejlesztése. Nem csak az események bővíthetők, hanem az akciók számát tekintve is lényegesen nagyobb a választék!

Az akciókat különböző feltételekhez kötheted, egy feltételhez, vagy feltételcsoporthoz több akciót is rendelhetsz, így gyakorlatilag programozás nélkül hozhatsz létre olyan vezérlést, amelyet e modul nélkül kizárólag saját modullal tudnál megvalósítani.

Nem csak azonnali akciókat, hanem akár késleltetett feladatokat is elvégeztethetsz vele. Például céges weboldalon van egy visszautasíthatatlan ajánlatod, amihez létrehozol egy cikket a főoldalon, kiemeltként. Időzített Rules-szal meg tudod azt csinálni, hogy az ajánlatod határideje lejártakor a cikked "kiemelt" státuszát beavatkozás nélkül átállítja "nem kiemeltté".

Az akciókat nem csak önmagában alkalmazhatod. Létrehozhatsz Rules Seteket is, amikben különböző feltételrendszerekhez rendelhetsz akciókat, ezek súlyozásával pedig a végrehajtás sorrendjét határozhatod meg. Például el felhasználó beküld egy kommentet, utána megjeleníthetsz neki egy üzenetet, majd pár másoperc múlva átirányíthatod egy másik oldalra.

Látható, hogy a lehetőségek korlátlanok! Rengeteg modult eleve úgy készítenek el, hogy van Rules integrációja (CCK, Userpoints, Flag), de az API segítségével a saját modulodat is feldolgozhatóvá teszed.

Későbbiekben néhány konkrét példát is mutatok Rules segítségével.

Hozzászólások

Thank you a lot for sharing

Thank you a lot for sharing this with all of
us you really understand what you are talking approximately!
Bookmarked. Kindly additionally discuss with my website =).
We could have a hyperlink trade agreement between us

Helló! Egy olyan kérdésem

Helló!

Egy olyan kérdésem van, hogy hogyan tudnám beállítani azt, hogy amkir Page redirect-et használjok, akkor az oldal új abalkban nyíljon meg?
Köszi

@thamas: Itt nem lehet, ahogy

@thamas: Itt nem lehet, ahogy elnézem. Még pár ilyen blog.hu-s okosság, és inkább saját oldalra költözök..
Sajna a drupal hétvégre nem tudok elmenni, de ide fogok még írni a témában, elég sokat heggesztettem már rules-szal.

Bah, link szűrve! Formázd át

Bah, link szűrve! Formázd át valami értelmesebbre, ha gondolod!

Jó ötlet! Érdekel a téma,

Jó ötlet! Érdekel a téma, akár a Drupal Hétvégén is <a href="http://thamas.hu/20090923/tanits-engem-drupalra">hallgatnék előadást róla</a>.

(Örömmel olvastam az első konkrét példát is! )

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
 • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
 • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <del> <img>
 • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
 • Engedélyezett HTML elemek: <a> <blockquote> <br> <cite> <code> <dd> <del> <div> <dl> <dt> <em> <li> <ol> <p> <span> <strong> <ul>
 • You can enable syntax highlighting of source code with the following tags: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <drupal5>, <drupal6>, <java>, <javascript>, <mysql>, <php>, <python>, <ruby>, <sql>. The supported tag styles are: <foo>, [foo].
 • Minden email cím át lesz alakítva ember által olvasható módon, vagy (ha a JavaScript engedélyezett) ki lesz cserélve kattintható, de biztonságos hivatkozásra.