Drupal tanulás egy lehetséges módszere - lehet, hogy nem értem, de hamarosan tiszta lesz..

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.
Kategória: 
Leírás

Szeretnél megtanulni drupalul? Hogyan kezdesz hozzá, milyen módszerrel? Ha most éppen nem érsz rá, akkor kattints ide, ugyanis Palócz István és Kulcsár Zsolt nagyjából nagyjából ezt készül veled megosztani, ha ráérsz, olvasd el, hogy engem miért érdekel az ő előadásuk.

Kulcsi írásait legalább három éve olvasom. Sokszor nem tudom, hogy értem-e, de valami talán ragadt rám, ha ezt a bejegyzést írom. :) Ha jól értem a konnektivizmus lényegét, akkor hogyan tanuljunk drupal-t kérdésre talán ez a rövid összefoglaló lehet a válasz. Akkor nézzük kicsit részletesebben, hogy miként is érvényesülhet ez konkrétan egy leendő drupal-fejlesztő esetében véleményem szerint.

1. Olvass!

Nem hiába, csak második nekifutásra kezdtem közeledni a drupalhoz. Ha csak magadtól tanulsz, hatalmas kitartásra, önfegyelmre van szükséged, hogy ne dobd asztal alá a drupallal kapcsolatos elképzeléseidet. Olvasni ugyanis van mit! Ha - hozzám hasonlóan - egy dinamikus weblapokkal sosem foglalkozó, php, javascriptet nem ismerő userként kezdesz drupalt használni, az a bődületes mennyiségű információ könnyen szegheti a kedvedet, amit első ránézésre találsz.

Szintén kulcsinál olvastam régen valami ilyesmit, ez most nem idézet, hanem ahogy megmaradt bennem: A tudást nem az önálló, megtanult információmorzsák jelentik, hanem az, hogy ezek a morzsák mennyire kapcsolódnak a meglévő ismereteid hálójába.

Magyarul fújhatod kívülről a drupal api összes függvényének a szintaktikáját, ha nem tudod, hogy az adott függvény mire való.

Tehát első lépésként ki kell találni, hogyan tudod beépíteni az új drupal ismereteket a meglévő tudáshálódba. Szerencsére a drupalnak eléggé letisztult absztraktciós rendszere van, tehát ha Gusztáv jegyzetének egy részét megérted, az már kiváló alap a további építkezéshez.

Itt tennék egy gyors kitérőt az új drupal használók egy érdekes részhalmazára: Ők azok, akik magas fokon mívelnek több kliens oldali nyelvet, más platformokon profi alkalmazásfejlesztők. Ők azok, akiknek olyan széles a webfejlesztésre épülő tudáshálójuk, hogy a megfelelő utánajárás nélkül eleve rossz helyre építik a drupal ismereteiket, magyarán ők azok, akik legrosszabb esetben a drupal core-t kezdik el átírni. (Vannak néhányan a fórumon..)
Az ő esetükben érzem azt, hogy a szintjükhöz méltatlannak találják a megfelelő utánajárást, ők már azonnal akarnak mindent, nem is feltételezve azt, hogy a drupal fejlesztés teljesen más logikát igényel, mint amiket ők eddig alkalmaztak.
 

2. Alkoss!

Ezt kulcsi azzal egészíti ki, hogy írj, Drupal specifikusan én azt jegyezném meg: Kezdj el drupal oldalt készíteni magadnak! Étvágy közben jön meg az evés, egyre többet szeretnél, egyre többet fogsz googlezni, és egyre többet kérdezel a drupal.hu fórumán. Szépen lassan egyre többet fogsz megérteni mások kérdéseiből, és mások válaszaiból. Ha nem is vagy túl jó angolból, a drupal.org gyakori böngészése során rájössz majd, hogy hogyan keress modult magadnak.

Egyre több mindenre leszel képes, hamarosan átlátod majd a drupal sminkrendszerét, és később kacagni fogsz rajta, hogy majdnem annyi idő töltöttél el egy Neked tetsző smink keresésével - amit ráadásul nem is találtál, mintha magadnak raktad volna úgy össze, ahogy tetszik.

Utána jön a copy-paste coder szakasz, amikor már megtanulod alkalmazni azokat a kódrészleteket, amiket mások megírtak. Ekkorra már viszonylag értesz "drupalul", tudod, hogy a leírt kód mit jelent, el tudod végezni benne a saját magadnak szükséges módosításokat. A könyvjelzőid nagy része már valamilyen drupal megoldáshoz vezető site.

Egy újabb lépcsőfok: szép lassan kikerülsz a copy-paste megoldások világából. Ahogy telik az idő, hamarabb be tudod gépelni szükséges függvényt, mint kikeresni - bemásolni. Rutinosan kezeled a hibákat, meg tudod oldani ezeket, mert tudod, hogy mikor milyen eszközökhöz nyúlj.
Tudod, hogy mire milyen modul való, kialakulnak a sajét kis napi rutinjaid, például milyen editorral barátkoztál meg, melyik galériamodul tetszik, vagy hogyan alakítasz ki például egy fórumot. Ja, és egyre kevesebbet kérdezel a fórumon, és ha kérdezel is nem biztos, hogy kapsz rá választ.. ;)

3. Oszd meg!

Ha jól sejtettem, ez lehet a konnektivizmus lényege. Amit megtanultál, azt kvázi "terjeszd" el! Mivel drupalt nem a klasszikus "leülünk, elolvassuk százszor 'aszt majd jól tudni fogjuk" módszerrel tanulunk, a tudás elmélyítésében játszik szerepet a megosztás.

Ennek a legalapvetőbb eszköze, ha elkezdesz válaszolgatni a drupal.hu fórumon. Rengetegszer van úgy, hogy valaki feltesz egy kérdést, és tudom, hogy már régebben megcsináltam valamelyik oldalnál, előkeresem a régi megoldásomat, és leírom.

Ez miért jó nekem? Ha ezt nem teszem, lehet, hogy fél év múlva azt sem tudnám, hogy én arra a problémára tudtam a megoldást! Így gyakorlatilag folyamatosan tudom szinten tartani az ismereteimet néhány nem mindennapi rutinná vált feladat megoldásával kapcsolatban.

Fő az őszinteség: Ezt a blogot isleginkább magamnak írom. :D Annyira nem túl régen, de már legalább három olyan alkalom volt, hogy tudtam, ide már egyszer leírtam a megoldást arra, amit keresek. De ha már leírtam magamnak, akkor miért ne használhatná más is? Valahogy úgy érzem, tartozok ennyivel a közösségnek, akiktől én ezt a tudást ingyen megkaptam.

Arról nem is beszélve, hogy ugye az ember tökéletlen, nem biztos, hogy amit tud, vagy tudni vél, az jó is. Az előző bejegyzésem egy tökéletes példa arra, amikor az új ismeret rossz helyre került a tudáshálómban, illetve maga a háló is némileg lyukas volt.
Ha ezt ide nem írom le, vidáman dőlök hátra, hogy milyen ügyes vagyok, és észre sem veszem, hogy magamnak csináltam még nagyobb bajt.

Na, ha idáig eljutottál, nézzük meg azt is, miért született a bejegyzés: Egyrészt mindkét érintettnek igen hálás vagyok, hiszen baromi sokat kaptam tőlük az elmúlt években, még ha ők erről nem is tudnak. :)
Ez az egész konnentivizmus számomra némileg homály. Azt tudom, hogy jó nekem, mert gyakorlatilag ezen módszerrel?? szereztem meg azt a tudást, amelyet a mindennapi életem során használok. Itt tényleg kizárólag az adott témában releváns ismeretekkel kell foglalkoznom, mellőzve a magyar felsőoktatás által eröltetett "sallangokat".
A tanulás kényszer helyett egy kreatív, érdekes folyamattá vált.

Hamarosan jobban át fogom látni ezt a módszert, ráadásul tök ingyen, ugyanis Kulcsár Zsolt és a drupalos körökben ismert Palócz István szervez 6 hetes online kurzus ebben a témakörben. Én abban bízom, hogy az általam eddig nagyjából ösztönösen használt tanulási folyamatot sikerül valamivel tudatosabbá, hatékonyabbá tenni.

A bemutatkozó videók erre vannak: http://osztalyterem.hu/
Feliratkozás a levlistára: http://groups.google.com/group/htk01/subscribe?pli=1
A twittert nem hagyom ki, bár elég régen nem bírok rájönni, mire jó (hátha a 6. hét után ez is másképp lesz..): https://twitter.com/ohtk01

Zárszó: Nem győztem folyamatosan hangsúlyozni, hogy nem vagyok biztos benne, hogy jól értem ezt a konnektivizmus dolgot, de erre jó lesz ez a kurzus. Ez a bejegyzés inkább a saját drupalos fejlődésem nagy vonalakban, plusz egy lehetőség arra, hogy ez a fejlődés hatékonyabb legyen.

Hozzászólások

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <del> <img>
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <blockquote> <br> <cite> <code> <dd> <del> <div> <dl> <dt> <em> <li> <ol> <p> <span> <strong> <ul>
  • You can enable syntax highlighting of source code with the following tags: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <drupal5>, <drupal6>, <java>, <javascript>, <mysql>, <php>, <python>, <ruby>, <sql>. The supported tag styles are: <foo>, [foo].
  • Minden email cím át lesz alakítva ember által olvasható módon, vagy (ha a JavaScript engedélyezett) ki lesz cserélve kattintható, de biztonságos hivatkozásra.